Zašto u svakom timu uvek treba da bude (bar) jedan pripovedač

photo credits: NASA

Kako je moguće da smo za 45 godina došli od “Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo” do “Lansiranje je bilo odlično”?!

Pet dana nakon što je poslao prvi tvit* iz svemira Majk Masimino je ismejan u jednoj od najgledanijih američkih emisija (Saturday Night Live). Da dodaju so na ranu njegova deca Gabrijela i Daniel su mu u mejlu potom poručila: “Nastavi da govoriš gluposti! Svim našim drugarima iz škole se dopalo.

Bio je maj 2009. i putem Twittera svetu je poslata ova poruka iz svemira.

Događaj koji je potom usledio američki astronaut je uz osmeh prepričao na Web Summitu u Lisabonu (moji utisci o konfrenciji) i tek tada sam, zapravo, prvi put više saznala o njemu. Da, da… nisam gledala The Big Bang Theory, jer da jesam bio bi mi poznat iz makar jedne od šest epizoda u koliko se pojavljuje.

Danas Majk Masimino ima još mnogo televizijskih pojavljivanja iza sebe i učešća u brojnim emisijama o popularnoj nauci, profesor na dodiplomskim studijama inženjerstva na Univerzitetu Kolumbija, viši savetnik za svemirske programe u Pomorskom, vazduhoplovnom i svemirskom muzeju “Intrepid” i autor bestselera.

A kada vam kaže: “Ako imate strast u životu – sledite je. Imate tako malo toga da izgubite i ceo svet da osvojite. Najvažnije je da se nikad ne odustajete. Dok god nastavite da pokušavate, uvek postoji šansa” kao da ste dobili injekciju motivacije. Čovek je tri puta odbijen kada je konkurisao da bude astronaut u NASA, a maštao je o astronautskom odelu još od kada je kao šestogodišnjak gledao Nila Armstronga kako korača Mesecom.

Bio sam slomljen. Deset godina od svog života posvetio sam ovom cilju. Nisam znao da li se osećam ljutito, tužno ili frustrirano“, napisao je Masimino, koji se i danas plaši visine.

Svoj san dosanjao je na pragu 40. rođendana. Mnogi bi do tada odustali, no to sa Majkom nije bio slučaj.

Bio je istrajan.

Dva puta je konkurisao za astronauta dok je bio student na Univerzitetu Kolumbija. Treći put kada je konkurisao računao je da ima prednost u odnosu na ostale kandidate, jer je kao diplomirani student MIT-a dobio posao administrativnog inženjera u Nasinom štabu. Odbijen je u poslednjem krugu zbog problema sa vidom.

Nakon što je doktorirao, postao je univerzitetski profesor, dve godine je radio u IBM, oženio se i dobio dvoje dece… Ipak, odlučio je da i četvrti put konkuriše i konačno je 1996. postao astronaut kandidat u NASA.

Dok god je postojao i tračak nade znao sam da se ne bih mogao suočim sa prestankom pokušaja. Došao sam suviše blizu da bih se odrekao svega”, ispričao je Masimino.

Punih šest godina prošlo je do njegove prve svemirske šetnje. Kaže da je prizor planete Zemlje iz daljine bio toliko rajski da je zaplakao, a da toga nije ni bio svestan. Nastala je uzbuna u štabu jer je “voda ušla u njegov kostim”. Istraga je pokazala da su to bile suze radosnice. Masimino je tokom ukupno 13 dana ekspedicije imao dve svemirske šetnje u trajanju od 14 sati i 46 minuta.

Period koji je usledio bio je težak za čitavu Nasu. Naime, februara 2003. u svemirskom brodu Kolumbija dogodila se katastrofa usled koje je poginulo svih sedam astronauta. NASA je suspendovala sve letove na više od dve godine, koliko je trajalo istraživanje nesreće. Bila je to velika lekcija, koju i Majkl često u svojim govorima spominje s tugom zbog gubitka prijatelja.

Druga misija servisiranja svemirskog teleskopa Habl u kojoj je Masimino učestvovao trajala je vremenski tek nešto malo duže od prve, baš kao i šetnje svemirom, međutim… maj 2009. i ime Majka Masimina ostaće zapisani u analima zbog dve stvari: on je prva osoba koja je tvitovala iz svemira i poslednja koja je radila unutar Habla.

Radio je u NASA do 2014. godine pripremajući nove generacije putnika u svemir, a njegova strast i opčinjenost istraživanjem tog prostranstva nije prestala ni danas. Čak je prošle godine objavljena njegova knjiga “Spaceman: An Astronaut’s Unlikely Journey to Unlock the Secrets of the Universe”, koja je pobrala sjajne ocene kritičara i publike.

Možda nije bio jedan od najboljih astronauta, ali je svojom duhovitošću i strašću zaslužio počasno mesto prenoseći na nove generacije kolektivne snove o istraživanju svemira. A da među mlađim generacijama ima sve više devojaka i momaka koji sanjaju da će baš oni biti deo prve ekspedicije koja će sleteti na Mars, u prilog govori podatak da se na poslednji konkurs 2016. godine za kandidate astronaut prijavilo više od 18.300 ljudi, čime je pređašnji rekord iz 1978. (8.000) premašen za duplo.

Šta reći nego da NASA radi kontent marketing za udžbenike!

U tome udeo ima i Masimino. Redovno gostuje u popularnim TV emisijama i dokumentarcima, uključujući “The Today Show”, “Good Morning America” i novu TV seriju “One Strange Rock” (sa Vilom Smitom u glavnoj ulozi) na kanalu NatGeo. Voditelj je specijalne emisije “Great American Eclipse” i serije “The Planets and Beyond” na TV kanalu Science Channel. Majk povremeno gostuje na različitim konferencijama, pa ću ga ja tako nakon Web Summita u Lisabonu ponovo slušati na Spark.me u Budvi. Da, dobro ste čuli, nije “Bazinga!“: bivši astronaut NASA dolazi na jednu od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja će biti održana 26. i 27. maja na crnogorskom primorju.

Tu se lista fenomenalnih predavača ne završava (ostale pogledajte ovde), a organizatori kažu da imaju još kečeva u rukavu.

_____________

* Podatak koji stoji na zvaničnom sajtu NASA kao i na Masiminovoj prezentaciji. Postoji i druga škola mišljenja, prema kojoj je prvi tvit direktno iz svemira zapravo poslao TJ Creamer 22. januara 2010.

1 comment

Nemoguće je da nemaš komentar?!