Šta vam znači to “I woke up like this”?!

 

iwakeuplikethis

Istog dana kada je Beyonce objavila album na kome je pesma “Flawless” nastao je Tumblr blog Iwokeuplikethisflawless sa idejom da prkosi standardima i očekivanjima kada je u pitanju lepota, da ohrabri devojke i žene da prihvate i pokažu sebe kakve jesu – i bez šminke i bez frizure. Ubrzo je #iwokeuplikethis (probudio/la sam se ovako) postao planetarni selfie trend. Mnogi su se fotografisali odmah nakon što se probude i na društvenim mrežama objavljivali fotografije na kojima su umorni i neuredni. Umesto da podrži prirodnost i samoprihvatanje ova akcija se vremenom pretvorila u parodiju.

No, nije sada bitno da li se budite raščupani ujutru. Važnije je da li inspirisani, srećni i zadovoljni krećete u novi dan. Dobra jutra iz kojih proističu uspešni dani se ne dešavaju, ona se planiraju i neguju. Na prvom mestu: produktivni ljudi su ovakve stvari pretvorili u rutinu i ona im je važna da bi im ostalo više energije da se fokusiraju na bitne poslove koji ih čekaju tog dana.

Bez namere da zvučim kao nekakav life coach ili da budem Marie Forelo umesto Marie Forelo. Malo sam izučavala prednosti koje donosi i kakva bi trebalo da bude jutarnja rutina, shvatila da ima smisla, neke navike korigovala i evo – prenosim vam svoja iskustva.

1. Pre nego što uveče legnete izaberite šta ćete da obučete narednog dana, priremite doručak ili užinu koju ćete poneti. Ovo je stari dobri trik iz školskih dana i zapravo vrlo ima smisla, jer nije vam potrebna preterana energija da sve ovo rutinski uradite. Žene to bolje razumeju 🙂

2. Navijte sat uvek u isto vreme (+ znate ono: ko rano rani, dve sreće grabi) i nikako ne posežite za opcijom SNOOZE. San vam je već prekinut, a “još samo pet minuta” može da učini da se osećate još bunovnijim.

Meni je, npr, važno i koju melodiju sam odabrala za alarm. Znam da mnogi namerno biraju nešto što ih iritira ne bi li se što pre razbudili, ali ja praktikujem da to bude draga pesma ili prijatna melodija. Da amortizujem taj ionako stresan čin ustajanja iz kreveta.

3. Narodski rečeno da biste postigli radnu temperaturu potrebno je da makar malo vežbate. Znam, znam: i nemate vremena, ni uslova i zima je. Poslednjih godinu dana svakog jutra radim nekoliko serija Pozdrava suncu. Makar samo to, ukoliko ne stignem još neke jogičke vežbe. Sveukupno traje manje od 10 minuta, a razbudim se i krv mi prostruju za tili čas. Zvuči kao glupavi slogan za reklamu, ali svako ko izdvoji malo vremena za vežbanje ujutru zna koliko mu znači i da izbaci negativnu energiju.

Nedavno sam, na listi Google aplikacija godine, naletela na 7 minute workout. Bila je to ljubav na prvo vežbanje! O čemu se radi? U pitanju je aplikacija koja zamenjuje ličnog trenera. On vas svakoga dana u određeno vreme (sami odaberete) podseća da treba da imate sedmominutni intenzivni trening. Glasom vas vodi kroz ukupno 12 vežbi koje se rade po 30 sekundi i između je 10 sekundi pauze. Svaka vežba je nacrtana, postoji i opcija da se na Youtube pogleda njeno izvođenje. Početno se preporučuje po osam ponavljanja, što bi trebalo da je ok i ako niste u kondiciji.

7minuteworkout

4. Znate kako kažu: pametan piše, glup pamti. Zato svako treba da ima svoj notes sa detaljnom listom obaveza. Da, da postoje razne aplikacije (Keep, Any.do, Evernote), nije da ih ne koristim, ali što se ovoga tiče malo sam old school i držim do toga da duže ostaje u memoriji ono to je olovkom zabeleženo.

Zapišite svaku obavezu tako da vam ujutru ostane samo da se prisetite šta vas tog dana čeka. Poštedite sebe bespotrebnog stresa da li nešto nećete zaboraviti.

I nemojte pisati samo šta bi trebalo da uradite za posao ili u kući. Uvrstite na listu i “obaveze” koje imate prema samom sebi – da odete u pozorište, na trening, sa društvom na piće…

5. Ukoliko pre odlaska na posao imate vremena – posvetite se nečemu kreativnom, što vas lično ispunjava. Da možete zadovolji da krenete u novi dan. Ja, na primer, volim da pročitam dobar tekst koji u Pocketu sačuvam pod tagom #edukacija. To obično znači da sam već upalila laptop, te da ću sledeće da odem na portal i makar letimice pogledam najnovije vesti. Ova navika može da bude vrlo stresna, ali ja nikako ne uspevam da je se otarasim. Opravdavam to prirodom posla.

6. Mnogi prvo ujutru kada otvore oči uključe televizor, što je loša navika. Ja je, srećom nemam, jer uopšte nemam naviku da gledam TV. Ako mi baš zasmeta jutarnja tišina, tu je onda muzika. Neki rock ili punk, da podigne adenalin 🙂

7. Manite se čitanja mejlova ili čekiranja društvenih mreža čim se probudite. Biće vremena za to. Mada priznajem da ja odgovaram na mejlove i poruke dok se vozim gradskim prevozom, čak i dok stojim.

8.  Kada ujutru dođete u kancelariju počnite radni dan najvažnijim poslom, onim koji iziskuje najviše energije, pa tek onda onim koji je hitan. Nećete imati manje toga da obavite, ali će biti manje stresno. (Sve ovo isto važi za freelancere, samo najčešće bez odlaska u kancelariju)

Prazmislite o svojim jutarnjim navikama i koliko sami možete da utičete da vaš dan bude bolji. Ako mislite da su ovi glupi rituali ne morate da ih prihvatite, a osećajte se potpuno slobodnim da u komentaru ispod teksta napišete šta je kamen temeljac vašeg uspešnog dana.

3 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!