TOP 3 TED govora o kreativnosti i storytellingu

Smeštena na pola između početka i kraja sedmice, sredi je pripala čast da bude vremenska odrednica za novu rubriku na blogu. Ona suštinski nije skroz nova, jer sam pre više od godinu i po dana, dakle u prapočecima Ne propusti… newslettera, najpre uvela na tom mestu.

O čemu se konkretno radi. Ljude koji su specijalnisti ili poznavaoci ili zaljubljenici u određenu oblast zamolila sam (ili ću to tek učiniti) za 3 najbolje preporuke, kako da i mi ostali bolje naučimo o tome. Jer, ima li lepšeg iskustva, nego kada sa lokalcem prošetate nepoznatim gradom i zavirite u najspecifičnije kutke?

Po istom principu funkcioniše ova rubrika, no neće biti isključivo mesta, već i umetničkih i gastronomskih preporuka, uz naravno digitalnu kulturu. Zna se šta su moje omiljene teme 🙂

Odlučila sam da krenem od moje sasvim potpuno sasvim omiljene teme – TED Talks, jer to je ipak oslonac za ideje koje menjaju svet kroz različite inicijative.

Jedna od malobrojnih osoba (meni pozantih) koja je odgledala više TED govora je Snežana Subotić. Ona je deo više timova različitih TEDx konferencija i strastveni ljubitelj TED brenda i priča koje nastaju iz te fabrike slatkiša. Osnivačica je organizacije Prototip Events, zainteresovana za tematiku storytellinga i gejmifikacije. (Spominjala sam Snežanu i u tekstu Da li sve uspešne žene liče jedna na drugu)

Stavila sam pred nju izazov da odabere TOP 3 TED govora o kreativnosti i storytellingu, a rezultat toga sledi u nastavku uz komentare zašto je baš te odabrala.

1. How photography connects us

Priroda je muza i strast skoro svakog umetnika. Digitalno doba nam je donelo blagodet pričanja priča kroz seriju digitalnih fotografija i video snimaka. Fotografije su nosioci priča koje nas povezuju ili razdvajaju.
Pogledajte kako ovaj moderan svakodnevni način pričanja priča vidi David Griffin, direktor fotografije National Geographic.

2. Where does creativity hide?

Često sebi postavimo pitanja poput: „Kako nastaje i odakle dolazi kreativnost?“, „Da li je moguće razviti i povećati svoju kreativnost?
Spisateljica Amy Tam sve radoznale koji žele da saznaju odgovore na ova pitanja vodi kroz zanimljivo putovanje i priču kako nastaje i teče kreativni proces, odnosno kako „ni iz čega nastaje nešto“.

3. The dark side of storytelling

Suzanne Duncan, finansijski stručnjak i veliki fan storatellinga, predstavlja zanimljiv ugao posmatranja ove civilizacijske potrebe.
Nije sve tako sjajno u svetu pričanja priča, naročito kad govorimo o njihovom korišćenju u poslovne svrhe. Storytelling ima i svoju mračnu stranu, a ako (ni)ste skeptik usudite se da je otkrijete. 😉

_____

Ovaj TOP 3 najpre je objavljen u jednom od prethodnih izdanja mog Ne propusti… newslettera.

Kažu da je to jedini mejl koji trebate u svom Inboxu nedeljom ujutru i u njemu pažljivo odabrane interesantne priče na temu putovanja, umetnosti, psihologije, filozofije, pop kulture, tehnologije, hrane, nauke…

Upiši svoj omiljeni e-mail i nedeljna doza kvalitetnog sadržaja sa interneta uskoro stiže u tvoj Inbox (za svaki slučaj proveri i Junk ili Promotions).

____

foto: Aleksandar Korom i Unsplash

Nemoguće je da nemaš komentar?!