3 zabavne stvari koje možete da radite ove nedelje

sijalica

Početak jeseni obeležava i nove šeme TV programa, pa tako i ja uvodim neke izmene u novoj sezoni. Ali već ćete videti. Ovaj blogpost mu dođe kao mali sneak peek, što bi rekli mladi.

Kako povremeno na Facebooku i Twitteru pišem o interesantnim i pažnje vrednim gradskim dešavanjima odlučih da to pretočim i u tekst u kome vam predstavljam 3 zabavna načina da kvalitetno provedete svoje (slobnodno) vreme u sedmici koja dolazi, a volela bih da čujem i vaše predloge.

1. Igrajte Escape game

Gde? Npr u Escape Questu (Cetinjska 6/II, Beograd)

Čitava je armija ljudi koja igra raznorazne igrice. Ja nisam jedna od njih. Ako mene pitate, najzanimljivije što su kompjuterske igrice iznedrile su – room escape games, odnosno njihova transformacija u stvaran svet. Svaka čast Oculus Riftu, ali ipak je posebno uzbudljivo opipljivo iskustvo dok pokušavate da izađete iz sobe rešavajući niz logičkih problema, zagonetki i misterija koje su skrivene među predmetima u prostoriji. I što je još bolje – zajedno sa vama u toj prostoriji je vaše društvo. Jedan od interesantnijih provoda u hladnijim i kišnim danima. Od prošle godine i u Beogradu i Novom Sadu su počele da se otvaraju escape rooms, pa ih sada već ima sa različitom tematikom, od kojih su neke čak i lokalne.

Posle godinu dana pauze nedavno sam ponovo ušla u jednu escape sobu i prisetila se koliko je ustvari interesantno. Za razliku od većine soba u kojima je cilj da pronađeš ključ da izađeš, u Escape Quest Muzej sobi je cilj da pronađeš čudesni majanski dijamant. Zapravo, priča koju su osmislili i dobar deo predmeta sami za nju napravili Tanja i njen suprug je da je najveći dijamant na svetu “The Eye of Jaguar” izložen u muzeju u tvom gradu, a ti si kradljivac koji treba vešto da ga se dokopa za manje od 60 minuta. Kako su veliki ljubitelji majanske kulture autentičnim detaljima su se potrudili da daju šmek igrici i oplemene prostor u kome se traga za crvenim dijamantom. Jedan po jedan trag, jedna po jedna šifra koja otključava katance i otkriva nove putokaze… Ali da ne pričam dalje, u escape roomu je vrlo važan faktor iznenađenja, to je čar igre. I koliko god godina da imate, koliko god prokleto cool bili, nema šanse da se ne uživite u igricu i prepustite ulozi. Nakon što ispunite i poslednji zadatak – “ukradete” magučni dijamant, bićete dečije ponosni na sebe kao kada ste svojevremeno prešli poslednji nivo Super Marija.

supermario

2. Obiđite izložbu Pupin – od fizičke ka duhovnoj realnosti

Gde? U Muzeju istorije Srbije (Trg Nikole Pašića 11, Beograd)

Veliki naučnik i još veći Čovek je okruglo 80 godina nakon smrti dobio u svojoj domovini izložbu kakvu zaslužuje. Bolju izložbu nego što je nedavno otvorena Pupin – od fizičke ka duhovnoj realnosti u Istorijskom muzeju Srbije ja kod nas nisam videla. Ovo je prva muzejska postavka u Srbiji, koja koristi najsavremenije tehnologije i omogućava da svaki segment izložbe bude interaktivan, uz veliku novinu u domaćoj muzeologiji – korišćenje interaktivnih naočara. Očekivala sam mnogo od izložbe, posebno jer se neizmerno divim Mihajlu Pupinu, a dobila još više.

U svetlu poslednjih dešavanja: znate li da jedan krater na Mesecu nosi ime Mihajlo Pupin, baš kao i laboratorija za fiziku na uvaženom Kolumbija univerzitetu? I to je samo vrh ledenog brega. Na ovoj izložbi premijerno je predstavljen do sada nepoznati arhivski materijal sa velikim brojem dokumenata, kao što je tajni dosije FBI. Na posebno zanimljiv način su prikazani Pupinovi patenti i doprinos nauci, a ljubitelje istorije zaintrigiraće detalji o humanitarnom angažmanu za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata i tajnom radu za vojsku Amerike.

Pogledajte neke delove postavke i obavezno posetite izložbu. Ako ne uspete da stignete 9. oktobra, kada je Pupinov rođendan, onda izdvojte jednu subotu popodne (i svega 200 dinara), jer tog dana kroz izložbu vodi Aleksandra Ninković. Niko bolje od nje u ovom trenutku ne poznaje bolje njegov život i delo.

3. Uživo slušajte TEDx govornike

Gde? U Madlenianumu (Glavna 32, Zemun)

TED je za poslednjih 30 godina postao oslonac za ideje koje menjaju svet kroz različite inicijative. U međuvremenu su počele da se organizuju brojne konferencije u kojoj su neizbežni i motivacioni govori, ali TED se ipak izdvaja. Čak i kada su u pitanju lokalni TEDx događaji na njima ćete uvek čuti ljude koji imaju šta da kaži i što je jednako važno – znaju kako to da učine.
Prošle godine sam se odlično provela na TEDxZemunED konferenciji, čula i upoznala vrlo preduzimljive ljude, a sudeći prema najavljenim govornicima isto će biti i ovog 11. oktobra.

Onomad me je oduševila Srbijanka Turajlić, a sada jedva čekam da čujem:
Marka Đorđevića, koji radi u zemunskoj školi čija učionica nema zidove, zvono je samo dekoracija, deca obrađuju zemlju i uče bez pritiska
Gabrijela Grubača, Srbina rođenog u Libiji koji se školovao širom sveta, govori 7 jezika i trenutno radi kao inženjer stimulativnih procesa naftnih bušotina u Saudijskoj Arabiji
Milivoja Čaliju, koji je posle 25 godina rada napustio korporativni svet, dobar posao i platu i posvetio se – pravljenju kolačića sa suprugom.

… mada ne sumnjam da će i ostalih 13 govora predstavljati kvalitetno iskorišćenih po 18 minuta.
Ulaz na ovaj događaj je besplatan, ali je potrebno da se prijavite.

2 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!