8 ½ mobilnih aplikacija koje novinarima olakšavaju život

Nekada je bilo ovako…

typewriter

a danas…

samsung-galaxy-s-iii

Možda se oruđe za rad smanjilo, ali su obim posla i zahteva povećani.

Od savremenih novinara očekuje se da budu košarkaškim rečnikom all-round igrači (ili kako je to u Cambridge rečniku opisano: osoba koja poseduje više različitih tipova veština i sposobnosti). U toj stalnoj trci sa vremenom i konkurencijom itekako može da im pomogne njihov smartphone.

Kao ponosna vlasnica Android telefona, koji trenutno šljaka na Ice Cream Sandwich i s nestrpljenjem očekuje Jelly Bean, ali pre svega neko ko dosta koristi brojne funkcije istog tog mobilnog, drznuću se da još malo pišem o aplikacijama, mada za to stručna nisam.
Dakle, naredne Android aplikacije (verujem da svaka skoro isto radi i na iOS platformi, ali nesam školuvala) su moj verni drugari na drumu i u brojnim situacijama su mi olakšale posao.

Flipboard: Your News Magazine – divno dizajnirana aplikacija kroz koju možete da na jednom mestu da pratite vesti iz oblasti koje vi odaberete, a među izvorima su BBC i USA Today. Takođe, možete da pratite i šta se dešava na više od 12 društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram, Google+, YouTube, Google Reader, LinkedIn, Flickr…)

Pocket – aplikacija pomoću koje se bukmarkuju tekstovi i automatski sinhronizuju sa telefonom, tabletom i kompjuterom. E onda kad imate vremena sve to natenane čitate, i to bez reklama koje prate sadržaj i bez internet konekcije.

Dropbox – servis zahvaljujući kome su vam bitne fotografije, video klipove i dokumenta uvek dostupni. Kada na jednom uređaju snimite fotografiju, ona je odmah dostupna i na vašem kompjuteru ili tabletu, ali i na web sajtu. I sve to možete u nekoliko klikova da linkom pošaljete na mail kolegama, na primer. Fotografije urađene mobilnim se automatski uploaduju na Dropbox, što može da bude od koristi kada neko insistira da obrišete određenu kompromitujuću sliku. Bez obzira što je uklonjena s telefona, čeka vas na Dropboxu.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=w4eTR7tci6A?rel=0&w=600&h=338]

Auto Call Recorder – još jedan odličan drug u nevolji ne samo zato što mnogo puta telefonom uzimamo nečije izjave, već i zato što se svakom novinaru makar jednom dogodilo da je sagovornik opovrgao ono što je rekao. Aplikacija za snimanje telefonskih poziva, koja se automatski uključuje kada se uspostavi veza. Po završetku razgovora snimak vas čeka u folderu, možete da ga preslušate podelite, dodate komentar, sačuvate…

Evernote – odlična aplikacija za kratke beleške, podsetnike, listu obaveza, listu želja. Osim teksta mogu da se dodaju fotografije ili audio sadržaji, a ono što je najbolje u svemu je da mogu da se otvore sa bilo kog kompjutera ili mobilnog telefona.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Ag_IGEgAa9M?rel=0&w=600&h=338]

* ThinkFreeOffice Mobile je, prema onome što sam čitala, najbolja app za kreiranje dokumenata koji su kompatibilni sa Microsoft Office, ali nije kompatibilan sa mojim telefonom, tako da u to nisam imala priliku lično da se uverim.

Google + – najbolja app za čestu i besplatnu (pod uslovom da ste u WiFi zoni) komunikaciju, posebno kada ste u inostranstvu. Imam instalirane i WhatsApp i Viber i Skype, ali G+ je definitivno najsveobuhvatniji s obzirom da ima i chat i mogućnost besplatnih poziva (+ besplatni hangout 10 osoba). Dodajmo tome da je komunikacija pc – mobile i da ne zahteva toliko dobru internet konekciju za video pozive kao Viber ili Skype. Što se mene tiče još mu samo nedostaje mogućnost direktnog slanja fotografija da ga nazovem savršenim.

Pored ovoga G+ ima još dosta korisnih sadržaja koje ne bi trebalo da zanemarite, bez obzira da li ste aktivni na FB i Tw. Ode je malo drugačiji način komunikacije.

TuneIn Radio – jer novinar uvek treba da bude u toku, a pojedine događaje može da prati i putem radija. Dobra aplikacija za online slušanje radija sa ponuđenih više od 70.000 svetskih stanica. Razvrstane su po državama, žanrovima i oblastima interesovanja.

Слика

Barcode Scanner – čitač Data Matrix i QR kodova. Sve je više informacija – URL adresa, vizit karti, pa čak i video klipova ili dokumenata predstavljeno na ovaj način, zato nemojte ostati uskraćeni za nešto od toga samo jer nemate skener.

Podrazumevam da Voice recorder, Photo editor i Video maker svako ima u svom telefonu, a ja preko hleba nisam tražila pogaču.

BONUS: Indiana Jones – savršeno za oslobađanje od stresa, koji je u novinarskom poslu redovna pojava. Kada vas neko iznervira, vi samo zamahnete telefonom i začuje se fijuk biča. Na vama je kakav ćete prizor da zamislite 🙂

* Od koristi bi mogle da budu PdaNet, Last Message i Bambuser, ali se njima još pozabavila nisam.

7 comments

Nemoguće je da nemaš komentar?!