Patim od poremećaja nedostatka pažnje i hiperaktivnosti.

Svaki multipotencijalista koga poznajem je makar jednom sebi postavio ovu dijagnozu i bio očajan zbog toga.

Kakvu “terapiju” je sebi prepisao?

Fokusfokusfokus na samo jednu stvar. U većini slučajeva nije uspelo. Bilo je pravo mučenje.

Da se razumemo, ADHD nije za šalu i ima multipotencijalista sa ovim poremećajem, ali nisu svi. Jedno je imati problem sa koncentracijom, organizacijom, poštovanjem rokova, rešavanjem složenijih zadataka… a drugo je imati više poootpuno različitih interesovanja. To nije oblik ometanja. Bar ne treba da bude. Ako se postavi na zdrave noge može da ima efekat raketnog goriva na naše biće.

“Daaaaj govori kako!” – čujem da ste kriknuli s druge strane ekrana.

Stvarno neću otkriti rupu na saksiji. Verujem da to intuitivno znate i sami, no pitanje je da li disciplinovano primenjujete.

Meni nema veće motivacije da se nečemu posvetim od unutrašnjeg monologa: “nemoj da se razvlačiš s tim, nego se posveti samo tome sada, uradi i onda ćeš imati vremena i za _____ “(dopunite po svojoj želji, šta vas još čini srećnim).

Fokus na trenutak. Tako sam ga ja imenovala. Mogu u danu da radim i 10 različitih stvari, ali kada sam u trenutku posvećena samo jednoj – tada vidim rezultate i osetim istinsko zadovoljstvo. E zato se između multipotencijalnosti i multitaskinga ne stavlja znak jednakosti, mada mnogi to pogrešno rade.
Ili da vam dam još bolji primer.

Još se prepričava Curiosity Chat sa prof. dr Predragom Mitrovićem, kardiologom Urgentnog centra, koji je završio 4 fakulteta, svira 12 instrumenata, uređuje časopis i organizuje festival klasične muzike, napisao je više naučnih radova, nekoliko romana i komponovao brojne hitove devedesetih…

“To je lučenje ne samo adrenalina, nego endorfina. Na primer, dođem s posla i posvetim se nekoj kompoziciji, uzmem da sviram klavir za neku pesmu. Sam taj proces snimanja, komponovanja, nasnimavanja mene lično odmara. Iako sam ja fizički mrtav umoran.
Završio sam i prija mi to. Toliko sam srećan i onda ne bih išao dalje, jer to je vreme koje ne mogu da priuštim sebi. A onda uzmem i pišem knjige. I onda zadovoljstvo s jedne stvari koju sam radio prelazi na tu drugu. Ispričam priču, pa sam onda zadovoljan time. Zadovoljstvo nečim što uradite prelijete na drugu i treću stvar i onda završite dan. Dešava se, naravno, da uradite nešto čime niste zadovoljni, pa uradite treću stvar kojom jeste”, kaže Peđa.

Dakle, nemojte sebi tek tako da “prilepite” patim-od-nedostatka-pažnje, već pokušate da tu pažnju što bolje rasporedite.

Nemoguće je da nemaš komentar?!