Samo jedan citat sa #wwvrsac koji BAŠ treba da znate

13, 14, 15, 16…

Logičan nastavak bio bi da ove godine oktobar ispratim tekstom 17 citata sa #wwvrsac koje treba da znate.

Ali ne!

Odlučila sam da napravim izuzetak.

Ne zato što nije bilo toliko onih vrednih pažnje i dugog sećanja, već zato što je jedan važniji od svih.

Najinspirativnija konferencija u Srbiji ponovo je bila epicentar sjajnih karijernih priča. Od Dragana Trifunovića koji je počeo kao prodavac ženskih čarapa na Bulevaru revolucije i nakon infarkta postao jedan od najboljih dron fotografa na svetu, preko pionira srpskog internet poslovanja i skromnog filantropa Branimira Gajića, zatim Marka Ilića koji je iz Čačka sa 16 godina kao dizajner više zarađivao nedeljno nego njegov tata mesečno iako otac nije pričao s njim kada je odlučio da batali treniranje fudbala u Slogi, pa Francuza Čarlija Pomijea koji je dokazao da “mogu, bre, u Srbiji da se proizvode kvalitetne stolice na rasklapanje za svetsko tržište“, sve do preslatke Ane Babić koja je od “žene u pokušaju” postala kreatorka voljenih Škrabac printova na majicama i poklon galanteriji.

Jedan govornik im je ukrao slavu. I to još potvrdio u zaustavnom vremenu, fudbalskim jezikom rečeno.

Nišlija u Silicijumskoj dolini, Nikola Božinović, održao je briljantno predavanje tokom koga je je ispričao koje su najvažnije stvari koje je tokom proteklih 17 godna naučio od momenta kada je otišao u Boston na doktorske studije, preko preseljenja u Kaliforniju 2006. i osnivanja prvog startapa koji je izrađivao softver za obradu videa, zašto ne treba da izmišljate probleme, nego probate da rešite one koji vas muče i kojih ste svesni dok radite, zbog čega Silicijumska dolina funkcioniše na ličnoj preporuci i kako je njegov Frame nedavno dobio investiciju vrednu 16 miliona dolara. (neka vas ne mrzi da celo predavanje pogledate na ovom linku)

Završio je svoje izlaganje i učtivo pitao publiku da li ima još 3 minuta pažnje. Da, naravno! Još u toku njegovog predavanja na Twitteru su postavljani komentari oduševljenja.

Nikola je objasio šta je toliko snažno na njega uticalo proteklih dana, te je odlučio da investira svojih 10.000$ u inicijativu postavljanja javnih displeja/bilborda sa senzorima na kojima će biti meren i ispisivan kakav je kvalitet vazduha na brojnim lokacijama u Srbiji. Čovek koji se bavi krupnim biznisom u San Francisku pozvao je na saradnju sve koji imaju konstruktivnu ideju kojom mogu da doprinesu da, za početak, konstantna informisanost o ovome bude podignuta na viši nivo.

Harizmatični vođa studentskih protesta 1996. godine u Nišu dobio je najduži aplauz koji WWVrsac pamti za ovih 5 izdanja, a čim je direktor konferencije Ivan Ćosić “odsvirao kraj” Božinoviću je prišlo više ljudi da s njim podele prve ideje o tome kako bi mogli da se uključe.

Čak je brzopotezno oformljena Facebook grupa Kakav vazduh udišemo?

Moj način da inicijalno doprinesem ovoj važnoj temi je da sa vama podelim Nikolinu inicijativu, što činim kroz video intervju koji sledi u nastavku.

Dakle, baš treba da znate kakav vazduh dišete. Neki od podataka za Srbiju postavljeni su na sajtu AMSKV. Istražite ga, ali nemojte tu da stanete. Razmislite kako možete vi da utičete da on bude bolji.

I da ne bude da sam vas ostavila bez ikakvog istinskog citata sa ovogodišnje konferencije WWVrsac, u duhu prethodne priče apostrofiraću Nikoline reči:

Stalno gledajte nove perspektive, iako vam se čini da na dnevnom i nedeljnom nivou imate mnogo lakši put.

_________________

Podsetite se…

13 citata sa #wwvrsac koje treba da znate

14 citata sa #wwvrsac koje treba da znate

15 citata sa #wwvrsac koje treba da znate

16 citata sa #wwvrsac koje treba da znate

photo credit: Anđela Grozdanić

Nemoguće je da nemaš komentar?!